De moderne zoektocht naar betekenis en zingeving

Als trendonderzoeker en Lifestyle Design expert heb ik de afgelopen jaren talloze vrouwelijke professionals ontmoet die zich afvragen: 'Doe ik wel wat ik echt wil?' of 'Wat is mijn bijdrage aan de wereld?'. Het zijn vragen die ik ook jarenlang bij mezelf heb gesteld. Mijn eigen zoektocht, gecombineerd met mijn bedrijf Trends and Changes, heeft me geleerd dat het mogelijk is om een leven te creëren waarin werk en privé naadloos in elkaar over kunnen vloeien. In dit artikel deel ik een aantal inzichten en praktische tools die je helpen je leven vorm te geven en zingeving te vinden.

Wat is zingeving?

Misschien vraag je je af wat zingeving eigenlijk is. Zingeving is het antwoord op de vraag: "Wat geeft mijn leven betekenis?" Het is een persoonlijke zoektocht naar wat ons drijft, inspireert en vervult. Zingevingsvragen kunnen ons helpen om onze waarden en doelen te ontdekken en ons leven in overeenstemming te brengen met wat echt belangrijk voor ons is. Door ons bewust te worden van onze zingeving, kunnen we meer voldoening ervaren en ons leven met meer passie leven.

Zingeving in het leven en werk

Onze kijk op werk en ons leven verandert, dat bevestigen TNO en CBS. Motivatie en zingeving zijn veel belangrijker dan voorheen; professionals stellen zich steeds vaker de vraag wat werk eigenlijk voor ze betekent.

Een aantal factoren die deze ontwikkeling drijven, zijn:

  • De impact van de pandemie (TNO 2021): De COVID-19-pandemie heeft veel mensen aan het denken gezet over hun prioriteiten en heeft geleid tot een herwaardering van hun work-life balance.

  • Toenemende werkdruk (TNO 2022): De druk om te presteren is in veel sectoren hoger dan ooit tevoren, wat leidt tot burnout en een gevoel van uitputting.

  • Een verlangen naar meer autonomie (CBS, 2024): Werknemers willen meer zeggenschap hebben over hun werk en de mogelijkheid om hun eigen pad te bepalen.

  • De opkomst van het 'great resignation' (TNO 2022): Het fenomeen waarbij mensen massaal hun baan opzeggen, is een duidelijk signaal dat er iets fundamenteel mis is met de huidige arbeidsmarkt.

De pandemie, hoge werkdruk en een verlangen naar meer autonomie hebben ervoor gezorgd dat we ons meer dan ooit afvragen: wat betekent werk eigenlijk voor mij? Het antwoord op dit soort zinsgevingsvragen ligt voor een groot deel in het vinden van je 'why'.

Het vinden van je waarom

Simon Sinek inspireert miljoenen mensen om te leven vanuit hun 'waarom'. In 'Find Your Why' deelt hij zijn persoonlijke methode om jouw unieke drijfveren te ontdekken. Het boek beschrijft verschillende stappen die je kunt doorlopen om meer purpose in je leven en carrière te vinden.

1. Vind je gesprekspartner (iemand die je vertrouwt) - De eerste stap is om door je leven te graven om jezelf beter te begrijpen. Een extra paar ogen is cruciaal om je het juiste perspectief te geven.

2. Kies een tijd en een plek - Kies een relatief intieme plek zodat je ongestoord kunt praten. Ruis en afleidingen zijn niet wat je nodig hebt.

3. Verzamel je verhalen - Voordat je je ontmoeting hebt, verzamel samen ervaringen uit het verleden die je belangrijk vindt. Je wilt verhalen die je van je beste kant laten zien. 

4. Deel je verhalen - In dit stadium wil je zo specifiek mogelijk zijn, want dit is het moment waarin je in de details van elk verhaal wilt duiken.

5. Identificeer je thema's - In de volgende fase kun je eventuele thema's ontdekken die naar voren zijn gekomen tijdens het vertellen van de verhalen. In dit stadium zal je partner een cruciale rol spelen. 

6. Ontwerp je 'waarom' - Zodra je overkoepelende thema's zijn geïdentificeerd, kun je beginnen met het opstellen van je Why statement.

Het is een interessant concept en het is ontworpen om zo gemakkelijk mogelijk te volgen. 
Een andere opdracht die je misschien kan helpen bij het vinden van je purpose is DYL. 

Het ontwerpen van je leven

Designing Your Life, van Bill Burnett en Dave Evans van Stanford University is een filosofie die je op 5 manieren uitlegt wat je kunt doen om je leven beter te ontwerpen:

  1. Wees nieuwsgierig - dit is een fantastisch startpunt. Einstein zelf zei ooit dat hij geen andere talenten had dan gepassioneerde nieuwsgierigheid. Studies hebben aangetoond dat nieuwsgierigheid onze hersenen klaarstoomt om nieuwe dingen te leren, dus dit is een cruciale mindset om vanaf het begin te stimuleren.

  2. Experimenteer - design thinking leert ons dat het belangrijk is om te experimenteren en van onze fouten te leren. Dit geldt niet alleen voor het ontwerpen van producten, maar ook voor het ontwerpen van ons eigen leven. Door kleine experimenten uit te proberen, kunnen we nieuwe inzichten verkrijgen en onze persoonlijke groei versnellen.

  3. Reframe problemen - er zijn een aantal bekende cognitieve vooroordelen die ons denken en onze keuzes kunnen beperken. Studies hebben zelfs aangetoond dat de manier waarop we dingen formuleren een belangrijke rol kan spelen in het al dan niet aan de slag gaan of uitstellen. Door onze problemen opnieuw te formuleren, kunnen we vaak naar situaties kijken vanuit een nieuw perspectief en veel betere oplossingen bedenken.

  4. Weet dat het een proces is - fouten zijn geen mislukkingen, maar kansen om te leren. Door je te focussen op het proces, in plaats van alleen op het resultaat, ben je beter in staat om te groeien en te ontwikkelen. Het leven is geen race met een duidelijke eindstreep, maar een avontuur. Het gaat er niet om wie het eerst over de finish komt, maar om de weg die je bewandelt. Elke stap, elke bocht en elke uitdaging draagt bij aan wie je wordt.

  5. Vraag om hulp - persoonlijke groei vindt vaak plaats buiten onze comfortzone. Door hulp te vragen, dagen we onszelf uit om nieuwe dingen te leren en te groeien. Burnett en Evans benadrukken het belang van een open houding, waarbij we bereid zijn om van anderen te leren en onze eigen perspectieven aan te passen.

De wereld om ons heen verandert in een snel tempo, maar één ding dat stabiel lijkt, is ons verlangen om zingeving te vinden in ons werk en ons leven. Gelukkig is er ondersteuning om je te helpen dat te doen.

Ben je benieuwd hoe ik jou zou kunnen helpen? Neem contact op!

Vorige
Vorige

Boost je creativiteit met deze 5 ideatie technieken

Volgende
Volgende

Ruimtes in harmonie met de natuur en mens