Moeten supermarkten stemmingen verkopen i.p.v. smaken?

stemmingen i.p.v. smaken Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

Vrijheid, rust, succes, zekerheid of een vakantiegevoel… Op dit moment wil je niet alleen het ene, maar waarschijnlijk ook het andere. Onze zorgverleners, onderwijsprofessionals, maar ook onze supermarkthelden lijken onze houvast te zijn in onzekere tijden. Want op dit moment is een beetje zekerheid onbetaalbaar. Zouden supermarktketens in plaats van smaken ook gemoed kunnen verkopen?

Moodmarketing

De term ‘mood marketing’ verwijst naar een golf van nieuw uitgewerkte reclametechnieken die advertenties voor individuele klanten optimaliseren, door te proberen hun humeur te beoordelen. Vitamin Well verkoopt drankjes met vitaminen erin, hierdoor zou je je bijvoorbeeld wakkerder of na het drinken weer helemaal opgeladen voelen. Van andere drankjes zou je je weer kunnen focussen of het gevoel hebben iets te willen vieren. Een ander merkvoorbeeld is Pickwick. Zij verkopen thee, met als gedachten even te kunnen ontspannen. Stemmingsmarketing vertelt niet alleen hoe een klant zich voelt. Het vertelt ook hoe een klant over de advertentie zelf denkt.

vitamine well Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

Emotionele reacties op kleuren

Elk persoon reageert op een specifieke manier op kleuren. Deze reactie is vaak een weerspiegeling van onze emotionele toestand of van verwantschappen met onze persoonlijkheid. Bovendien is het krachtiger dan we wellicht denken. Dit kan ook een voorkeur voor bepaalde voeding zijn. De mening van de consument over een kleur hangt samen met associaties. Deze hebben weer betrekking tot kwaliteitsnormen als de smaak en een aantal andere factoren.

Smaak en gemoedstoestand

Psychologen van de universiteit van New York hebben een onderzoek gedaan, naar wat smaak doet met je stemming. Ze experimenteerden met allerlei smaken en lieten proefpersonen daarna een aantal situaties beoordelen. Welke smaak we in onze mond hebben, bepaalt voor een groot deel hoe we tegen de wereld aankijken. Een bittere smaak maakt mensen streng. Een zoete smaak heeft juist het tegenovergestelde effect. We vinden meer dingen aanvaardbaar als we op een lolly zuigen. Het effect is bij alle mensen meetbaar, maar vooral conservatieve mensen hebben er sterk last van. Meer vrijgevochten medemensen reageren het minst streng.

Supermarketen en moods

Supermarkten proberen zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over hun consumenten. Denk maar aan de AH bonus kaart. Door gegevens over huidig ​​online gedrag te verzamelen en een beeld te vormen van de gemoedstoestand van een klant, hopen merken gerichte advertenties aan te bieden die passen bij het temperament van de klant. Labyrintische gangen van supermarkten zijn in de afgelopen decennia aangescherpt om klanten subtiel te beïnvloeden, door zorgvuldig samengestelde muziek en overvloedige bewegwijzering. Het is daarom logisch dat supermarkten een extra laag toevoegen aan de winkelervaring die de stemming van een klant probeert vast te stellen en te reageren, in plaats van deze alleen rechtstreeks te beïnvloeden. Dit kan natuurlijk aan de hand van o.a. kleuren nog veel verder doorgepakt worden. Tijd voor supermarkten om na te denken over nieuwe manieren van interactie met hun klanten en gemoed te verkopen i.p.v. smaak.

Niets meer missen van Trends and Changes?
Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.

Vorige
Vorige

De unieke, duurzame, ontwerp diensten van Studio Frowijn. Dit moet je er over weten

Volgende
Volgende

Power Plant, de zelfvoorzienende high-tech broeikas die iedereen kan gebruiken