Trends and Changes

View Original

Finland verkoopt kleuterschool-concept en dit is waarom

Kleuters in de vestiging van HEI-Schools, Helsinki. Foto: Kim Örling 

HEI Schools is een internationaal kleuterschool-concept dat in Helsinki bedacht en ontwikkeld is. Finland probeert hun concept voor opvoeding en onderwijs te verkopen aan de rest van de wereld. Dit concept is als tegengewicht voor de tijgermoeder-cultuur. Tot nu toe slaat deze vooral in Azië en het midden-oosten aan.

In Finland is het de gewoonte dat kinderen aan volwassenen vragen: zal ik iets wel of niet doen? Ouders geven dan een eerlijke inschatting, daarna moet het kind het zelf uitvinden. Dit zorgt voor een sterke vertrouwensband tussen ouders en kind. Ook zijn ouders niet zo bezorgd.

De aanwezigheid van een punt in een kleuterlokaal in een HEI School in Finland zegt alles over de Finse kijk op kinderen, onderwijs en opvoeding. Sinds een aantal jaren verkoopt HEI Schools die kijk op opvoeding aan de rest van de wereld, in de vorm van kleuteronderwijs.

Hoe wordt het kleuterschool-concept geëxporteerd

Op de VN-lijst van gelukkigste landen scoort Finland uitstekend. De afgelopen twee jaar stonden zij zelfs op nummer één. Die rapportcijfers zorgen al jaren voor belangstelling uit de rest van de wereld voor het Finse onderwijs. HEI-Schools verkoopt sinds eind 2016 een abonnementsmodel aan de rest van de wereld. Voor dit abonnement krijg je het speelmateriaal, aankleding van de kleuterscholen en training van leerkrachten volgens de Finse opvattingen en normen. De partner van HEI-Schools, de universiteit van Helsinki, evalueert wat wel en niet werkt.

Het curriculum voor kleuterscholen is wereldwijd het overzichtelijkst, daarom is Finland begonnen met deze groep. Maar, inmiddels wordt er in Argentinië ook geëxperimenteerd met hogere klassen van de basisschool. Er zijn nu drie HEI-schools open in Zuid-Korea en de principe-afspraken voor dertien nieuwe vestigingen in landen als China en Indonesië zijn er ook.

Tegenbeweging van tijgermoeder-cultuur

In Azië en het Midden-Oosten is de belangstelling het grootst. Daar zijn ze op zoek naar een onderwijsaanpak die afwijkt van een normale aanpak. In Azië zie je nu een duidelijke tegenbeweging van wat de tijgermoeder-cultuur is gaan heten: kinderen die met maximale middelen en onder grote druk van hun ouders worden klaargestoomd voor de beste universiteiten. De huidige generatie ouders willen hun jonge kinderen de tiger mom-aanpak niet aandoen. Ze weten hoe dit is, omdat zij vroeger zelf door een stressvol systeem van presteren zijn gegaan.

Toch is deze aanpak nog steeds heersend in Azië, de VS en in andere markten. Daarom is Finland nu eerst op zoek naar early adopters (zoals je ook in de technologie hebt). Dit zijn onderwijsgroepen die al op een ander punt zijn aangekomen. Gelukkig is er vanuit deze groep voor de komende tien jaar meer dan genoeg vraag om voort mee te kunnen.

Betaalbaarheid

Er wordt nu er op de wereldwijde maatschappelijke bovenlaag gemikt. Wel wordt er nagedacht over meer basis- modellen in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld in samenwerking met de Wereldbank.

Kleuters in de vestiging van HEI-Schools, Helsinki. Foto: Kim Örling 

Vorm en functionaliteit

Hoewel Finland officieel niet tot Scandinavië hoort, is er op Scandinavische wijze over het design nagedacht. Dit is met veel aandacht voor vorm en functionaliteit die het voornaamste doel – zelfontplooiing – ondersteunt.

Het hele ontwerp is (bijna) vrij van impulsen van buitenaf. Lange gangen met klaslokaal na klaslokaal zie je ook niet. Wel zijn er grotere, kale ruimtes waarin kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Je ziet en ruikt veel kurk en onbewerkt hout. Dit heeft een rustgevende werking op het kinderbrein, want kinderen raken al vrij snel overprikkeld. Dit komt omdat ze van zichzelf al energie hebben en een levendige fantasie. Dan moet je de muren niet vol hangen met nog meer prikkels. Visuele herrie is net zo stressvol voor het brein als harde geluiden.

Het is dan ook geen toeval dat het er in de folders én in werkelijkheid allemaal erg strak ontworpen en Scandinavisch uitziet. Nordic design heeft een wereldwijde verkoopkracht, dus is het HEI-concept ervan doordrenkt.

Niets meer missen van Trends and Changes?
Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.